Baharatlar, yemeklerimize lezzet katan ve aynı zamanda sağlık açısından birçok fayda sunan önemli kaynaklardır. Özellikle de bağışıklık güçlendirici baharatlar, hem lezzet verici özellikleriyle bilinirler hem de hastalıklardan korunma, bağışıklık sistemini güçlendirme veya enerji sağlama gibi birçok olumlu etkiye sahiptirler.
Mutfakta çeşitli tatlar denemeyi seviyor ve bu lezzetlerin sağlık faydalarını öğrenmek istiyorsanız, bağışıklık güçlendirici baharatlar hangileriymiş, gelin birlikte bakalım.
Kekik
Kekik, oldukça güzel kokulu ve birçok besinle uyumlu olan ve antiseptik etkili bir baharattır. Bağışıklık sistemini destekleyen kekik, yüksek antioksidan içeriğine de sahiptir. Aynı zamanda, kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini bakımından zengindir. Bu baharatın demir ile manganez içeriği de yüksektir. Kalsiyum açısından da iyi bir kaynak olan kekik, özellikle kuru baklagiller ve sebzelerle güzel uyum sağlamayı başarmaktadır.
Kimyon
Bağışıklık güçlendirici baharatlar arasında yer almakta olan kimyon, şişkinlik giderici, sindirimi kolaylaştırıcı etkilere de sahiptir. Kabızlığı önleyici ve giderici özelliğe de sahip olan kimyon, aynı zamanda yağ yakımını destekleyerek kilo kontrolüne yardımcı olur. Sinirleri yatıştırıcı etkisi ile stresle başa çıkmaya yardımcı olurken, bağışıklık sistemini güçlendiren bileşenleri de içerir. Antioksidan içeriği sayesinde kansere karşı koruyucu bir özelliğe sahiptir ve özellikle mide ve akciğer tümörlerine karşı etkili olabilmektedir. Ayrıca kimyon, LDL (kötü huylu kolesterol) ve trigliserit düzeylerini düşürme özelliğine sahiptir. Kimyon, demirin yüksek oranda bulunduğu bir kaynaktır ve aynı zamanda manganez açısından da zengindir.
Zerdeçal
Zerdeçal, beyin sağlığı ve bilişsel sağlık üzerinde olumlu etkiler gösteren önemli bir baharattır. Zerdeçal, körinin içinde bulunan 10 baharattan biri olup, aynı zamanda ona karakteristik sarı rengini veren temel maddedir. Yapılan araştırmalar, zerdeçalın beyin sağlığı ve yaşlanmaya bağlı bilişsel sağlık üzerinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Diğer yandan zerdeçalın iltihap giderici özelliklere sahip olduğu, karaciğeri güçlendirdiği, kansere karşı koruyucu etkiler sunduğu ve kalp hastalıklarını önleyebileceği de belirtilmektedir. Zerdeçalın vücutta daha iyi emilmesi için genellikle karabiber ve yağ ile birlikte kullanılması önerilmektedir.
Toz Kırmızı Biber
Kırmızı biber, yüksek antioksidan kapasitesine sahip bir baharattır. Kapsaisin adlı madde, kırmızı biberin öne çıkan özelliklerinden biridir ve anti-tümör etkisiyle bilinir. Ayrıca vücuttaki inflamasyonla mücadele ederek bağışıklık sistemini destekler ve doğal olarak ağrı azaltıcı özelliğe sahiptir. Yapılan araştırmalar, kırmızı biberin kan kolesterolünü düşürücü etkisini de ortaya koymaktadır. Bağışıklık güçlendirici baharatlar arasında yer alan kırmızı biber, A vitamini kaynağı olmanın yanı sıra C vitamini, K vitamini, manganez ve kalsiyum açısından da oldukça zengindir.
Nane
Nanenin özellikle sindirimi rahatlatıcı ve mideyi yatıştırıcı etkileri bulunmaktadır. Bilimsel çalışmalar, nane kullanımının pankreas, göğüs ve karaciğer tümör gelişimini yavaşlatıcı etkilere sahip olduğunu da ortaya koymaktadır. Aynı şekilde kolon, deri ve akciğer kanserlerini önlemeye de yardımcıdır. Bulantılara karşı etkili olması sebebiyle nane ve limon karışımının kaynatılarak içilmesi önerilmektedir. Nane ayrıca anti-mikrobiyal özellik gösterir. Manganez, A ve C vitaminleri bakımından zengin bir kaynaktır. Ayrıca nane; folat, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, omega-3 yağları ve B2 vitaminleri içerir.