1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Uyuz Hastalığı Nedir? Uyuz Belirtileri Nelerdir? 2024

Uyuz Hastalığı Nedir? Uyuz Belirtileri Nelerdir? 2024

Uyuz Hastalığı Nedir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uyuz hastalığı nedir sorusu, vatandaşların merak ettiği konular arasındadır. Uyuz böceği olarak da adlandırılan bu hastalığın bilimsel adı ise “sarcoptes scabiei” olarak biliniyor. Bu hastalık, mikroskobik akarın deriyi işgal ederek yuva yaptığı yerlerde şiddetli kaşıntılar oluşturmasından ötürü meydana gelir. Geceleri, özellikle de uyku zamanda şiddetlenen kaşıntı durumları ise uyuz belirtileri arasındadır. Yine bununla birlikte kişide kızarıklık, deri döküntüleri ve bir de içi sıvı dolu kabarcıklar oluşur.  

Uyuz Hastalığı Nedir? 

Uyuz hastalığı nedir sorusunu kısaca şu şekilde yanıtlayabiliriz; cildin üst kısmına yuva yapmış olan sarcoptes scabiei adlı böceğin oluşturduğu bir cilt hastalığıdır. Ayrıca uyuz hastalığının bulaşıcı olduğunu da belirtmek isteriz. Uyuz hastalığına sebebiyet veren mikroskobik canlılar, yuva yaptıkları yerlerde yumurtlayarak çoğalırlar.

Uyuzun insan vücudunda en sık görüldüğü yerler ise bilek kısımları, parmak araları, koltuk altları, dirsek bölgeleri, meme uçları, genital bölge ve kalça gibi kıvrımlı vücut kısımlarıdır. İşte bu tanımlarla birlikte, uyuz hastalığı nedir sorusunun da cevabını vermiş olduk. 

Uyuz Belirtileri Nelerdir? 

Uyuz belirtileri

Uyuz belirtileri nelerdir alt başlığımızda ise bu hastalığın insanlarda görülme durularına bakacağız. Uyuz hastalığı belirtileri arasındaki bir numaralı semptom, hiç şüphesiz ki şiddetli kaşıntılardır. Ancak böylesine önemli bir sorun karşısındaki tek belirti de kaşıntıdan ibaret değildir. Bununla birlikte, daha farklı belirtilerin görülmesi de mümkündür. O belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Öncelikle, geceleri yoğunlaşan şiddetli kaşıntılar.
  • Vücudun kıvrımlı bölgelerinde meydana gelen döküntüler. 
  • Cilt yüzeyinde oluşan grimsi beyaz ve ten rengindeki kabarık çizgiler. 
  • Sıcak suyla duş alınması durumunda kaşıntının daha da artması.
  • Kaşınmayla birlikte vücutta oluşan tahriş ve yaralar. 
  • Genital bölgelerde içi sıvı dolu lezyonların oluşması. 
  • Vücutta meydana gelen kalın cilt kabukları. 
  • Bebek ve çocuklarda görülen baş, yüz, boyun, avuç içi ve ayak tabanlarında kaşıntı ve kızarlıklık olması. 

İşte tüm bunlar, uyuz belirtileri nelerdir sorusuna cevap olarak verilebilir. 

Uyuz Neden Olur?

Uyuz hastalığı nedir konumuz dahilinde, şimdi de uyuz neden olur sorusunu yanıtlandıracağız. Bileceğiniz üzere, uyuz hastalığına neden olan canlı türü oldukça küçük ve mikroskobik boyuttadır. Bu canlıların deri altına yerleşerek yumurtlaması durumunda ise uyuz hastalığı meydana gelir. 

Uyuz neden olur diye soracak olursanız, buna daha farklı açıdan bir cevap daha verebiliriz. Bu hastalık, özellikle de sonbahar ve kış mevsimlerinde daha yoğun şekilde görülmektedir. Elbette ki okul, hastane ve askeri kışla gibi kalabalık yerlerde görülme riski diğer yerlere göre çok daha fazladır. 

Uyuz Nasıl Bulaşır?

Uyuz Hastalığı Nedir

Uyuz hastalığı, özellikle de yakın temas ile bulaşabilmektedir. Yani uyuz hastası olan bir kişiyle doğrudan temas eder veya onun kıyafetlerini giyerseniz, siz de aynı sorundan muzdarip olabilirsiniz. Özellikle de kazak, çarşaf, yatak, yastık ve havlu gibi kişisel eşyaların kullanılması durumunda, uyuz bulaşma riski çok daha yüksek olur. Aynı zamanda kabalık yerlerde bulunmak da uyuz bulaşma riskini arttıran unsurlar arasındadır. Mesela toplu taşımada birinin kalktığı yere sizin oturmanız, o kişinin uyuz hastalığına yakalanmış olması durumunda bunun size de bulaşma olasılığını arttırır. 

Ayrıca hayvanlar ve insanlar konusunu da ele almak isteriz. Hayvanların taşıdığı uyuz hastalığı, insana da bulaşabilir ancak kalıcı olmaz. Yani hayvandan insana bulaşan uyuzlar, kısa süre içerisinde yok olup gidecektir. Yani böyle bir durumun tedaviye ihtiyacı yoktur. 

Uyuz Türleri Nelerdir?

Uyuz hastalığı nedir başlıklı konumuzda, şimdi de uyuz türlerinin tam olarak hangileri olduğuna bir bakalım. Dört çeşit uyuz türü vardır. Bunları sırasıyla şu şekilde açıklayabiliriz;

Kabuklu (Norveç)

Bu uyuz türü, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülür. Kişide geniş bir alanı kaplayan kabuklu alanların oluşmasına sebebiyet verir. Kabuklu uyuza sahip olan bir kişi, diğer türlerin aksine üzerinde milyonlarca uyuz böceği taşır. 

Saç Derisi

Saç derisi uyuzu ise kişinin kafa bölgesine yerleşir. Burada kaşıntılara ve sedef hastalığına benzeyen pul semptomlarına sebep olur. 

Büllöz

Cilt kabarcıklarına neden olan bu uyuz türü daha çok yetişkinlerde görülür. 

Nodüler

Bu uyuz çeşidinin de çocuklarda daha yaygın olduğunu görüyoruz. Yine bu uyuz türü de insan vücudunda ciddi kaşıntılara sebebiyet vermektedir. 

Uyuz Belirtileri Vücudun Daha Çok Hangi Kısımlarında Görülür?

Uyuz Hastalığı Nedir

Uyuz hastalığına yakalanan kişilerde meydana gelen belirtiler, vücudun daha çok şu kısımlarında görülür;

  • Ayak tabanları
  • Koltuk altı
  • Parmak araları
  • Cinsel organ etrafı
  • Diz
  • Bilek içleri
  • Bel
  • Kalça 
  • Meme ucu çevresi

Bebekler, küçük çocuklar ve yaşlılarda görülen uyuz belirtileri ise vücudun daha çok şu kısımlarında olur;

  • Ayak tabanları
  • Baş bölgesi
  • Avuç İçi
  • Yüz 
  • Boyun kısmı

Uyuz Hastalığı Nasıl Geçer?

Uyuz hastalığı nedir başlıklı konumuzda, şimdi de bu rahatsızlığın nasıl geçeceği bilgisini sizlerle paylaşacağız. Sizlere ilk olarak, uyuz hastalığının öyle kendiliğinden geçmeyen bir sorun olduğunu belirtmek isteriz. Yani böyle bir sorundan muzdaripseniz, mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekmektedir. Uzman tedavisi ile bu hastalıktan en mümkün mertebede kurtulabileceksiniz. Biz yine sizin bir uzmana gideceğinizi varsayarak, uyuz hastalığı ile mücadele konusunda faydasını göreceğiniz içeriklerden de bahsedeceğiz elbette. 

Uyuzun tedavi sürecini destekleyecek olan şeyler, elbette ki doğal ürünlerdir. Uyuz hastalığı tedavi sürecinde şunları mutlaka kullanmalısınız;

  • Çay ağacı yağı
  • Aloe vera
  • Neem yağı
  • Kırmızı biber
  • Karanfil yağı
  • Biberiye yağı

Uyuz Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

Uyuz hastalığı tanısı konurken, fiziki bir muayene bunun için yeterli olacaktır. Üst başlıklarımızda da sıraladığımız uyuz hastalığı belirtileri görülüyorsa, zaten o kişide bu sorunun meydana gelmiş olasılığı bir hayli yüksektir. Yine uzman kişi de kendince incelemeler yaparak, uyuz tanısını rahatlıkla koyabilir. Yine dematoskopi cihazı ile bu canlıların olduğu kısımların incelenmesi de yapılır. 

Uyuz hastalığı tanısının konması durumunda ise hemen en kısa sürede tedaviye başlanması gerekmektedir. Unutmayın, bu durumda ne kadar erken müdahale edilirse o kadar erken ve olumlu sonuçlar elde edersiniz. 

Uyuz Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

Uyuz hastalığı nedir konumuzun son başlığı olarak, bu rahatsızlığın tedavi sürecini anlatacağız. Uyuz hastalığı tedavisindeki ilk yöntem, ilgili bölgelere permetrin krem veya losyon sürülmesi ile olur. Sürülen şey, ciltte yaklaşık 8 ile 24 saat kadar kalır ve sonra yıkanır. Bu sayede de uyuze neden olan mikroskobik canlıların ölmesi sağlanır. 

Uyuz tedavisindeki bir diğer yöntem ise antiparaziter hap kullanılmasıdır. İvermektin adındaki bu hap, belirli hafta aralıklarında alınır. Bu sayede uyuz hastalığının etkisinin zamanla azalması sağlanır. Ancak size önerimiz, bu hastalıkla ilgili tüm süreci uzman bir doktora bırakmanızdır. Unutmayın, uzman desteği olmadan yaptığınız her bir işlem, yanlış veya yetersizdir. 

Uyuz tedavisine başladığınızda ise hastalık dönemlerinde kullandığınız kıyafetleri, çarşafları ve yorgan kılıflarını 3 gün boyunca havasız poşetlerde muhafaza etmelisiniz. Sonra her birini de 60 derecelik sıcaklıkta yıkamanızı tavsiye ederiz. İşte bu sayesinde, eşyalarınızı da uyuzlardan kurtarmış olursunuz. 

Ayrıca bu konuya ek olarak sizler için hazırladığımız Siğil nasıl geçer başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir