1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Siğil Nasıl Geçer? 2024

Siğil Nasıl Geçer? 2024

Siğil Nasıl Geçer
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siğil nasıl geçer sorusu, sağlık alanında sıkça merak edilen bir konudur. Siğil, papilloma virüslerine mensup olan bir iyi huylu cilt oluşumudur. Kişinin ayaklarında, yüzünde ve ellerinde oluşabilir. Bunlara ek olarak, kişinin anal ve genital bölgelerinde de siğil oluşabilmektedir. En çok da çocuklarda görülen siğil, ergenlik çağındaki gençlerde de görülebilen bir durumdur. 

Aslında sağlık açıdan zararsız olan siğiller, estetik açıdan ise insanlara rahatsızlık verebilir. Ayrıca yine rahatsızlık bakımından ele alacak olursak, siğillerin kişide kaşıntı, kızarıklık ve ağrı gibi problemlere yol açtığını söyleyebiliriz. HPV virüsleri, insanlarda çok uzun yıllardan bu yana bulunan bir cilt oluşumudur. Hatta tam 3 bin yıllık bir mumyada bile görülmüştür. 

Siğil Neden Oluşur?

Siğil Neden Oluşur?

Siğil nasıl geçer konumuzda şimdi de bu cilt oluşumunun tam olarak neden meydana geldiğini öğrenelim. Siğilin ne olduğuna dair net bir cevap maalesef ki bulunmamaktadır. Genel tanımının ise sindirim sistemi zayıf olan bireylerde görülen bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Tıptaki adı HPV virüsü olan siğil, papilloma virüslerinin cilt üzerinde gözle görülmesidir. 

Molluskum kontagiosum virüsü, göbekli siğil olarak da adlandırılır. Bu virüslerin ise herhangi bir bulaşıcı özelliği bulunmamaktadır. Siğiller, spesifik bir alt tipe sahiptir. Yani kendi içinde farklı siğil tiplerine ayrılabilir. İnsan vücudunun her bir bölgesinde ise siğil oluşması durumu mevcuttur. 

Siğil Nasıl Geçer? Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Siğil Nasıl Geçer? Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şimdi de konumuz asıl hedefi olan siğil nasıl geçer sorusunu yanıtlandıralım. Vücut için zararsız bir lezyon olan siğil, tedaviye gerek duyulmadan aylar veya haftalar içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir. Fakat görüntü açısından rahatsızlık veriyorsa, kişinin genital bölgelerinde çıkmışsa veya da herhangi bir şikayete sebebiyet vermekteyse, işte o zaman tedavi edilmesinde fayda vardır. Eğer ki;

  • Siğiller enfeksiyon oluşturmuşsa, 
  • Siğillerde kanama veya iltihap varsa,
  • Bazı cilt hastalıklarına ek olarak görülüyorsa,
  • Molluskum kontagiosum virüsüne bağlı bir göbekli siğil ise

Işte o zaman doktorunuza danışmanızda fayda vardır diyebiliriz. Ayrıca bazı siğil türleri kanser ile de karıştırılabiliyor. Mesela seboreik siğiller, buna örnek olarak gösterilebilir. Bu siğillerin görülmesi durumunda ilk olarak detaylı bir doktor kontrolü gerekiyor. Eğer siğiller zararsız ise herhangi bir tıbbi müdahaleye de gerek yoktur diyebiliriz. 

Siğil nasıl geçer sorusuna farklı cevaplandırmalar sunulabilir. Bu kapsamda uygulanacak olan tedavi yöntemi ise pek çok etkene göre değişiklik gösterebilir. Siğilin vücuttaki konumu, boyutu, tipi ve sayısı, tedavi sürecinin belirleyici unsurlarıdır. Yani siğil tedavi yöntemleri, aslında kişiden kişiye değişiklik gösterir diyebiliriz. 

Siğil tedavisi dahilinde uygulanacak olan yöntemlerde krioterapi ve salisilik asit bulunan ilaçlar kullanılır. İyi bir cerrah müdahalesi sayesinde de HPV virüsünün aktifliği tamamen sona erer. Ancak kişinin bağışıklık sistemi zayıf ise siğilin tekrarlama durumu olasıdır. Yani tedavi sonrasında bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik çalışmaların da gerçekleştirilmesi gerekir. 

Siğiller Nasıl Önlenebilir?

Siğiller Nasıl Önlenebilir?

Siğil nasıl geçer konumuzda, size bunun için gerekli olan cerrahi müdahalelerden bahsettik. Şimdi ise sırada, siğillerin nasıl önlenebileceğini anlatma kısmımız var. Siğiller bir kişiden başka bir kişiye bulaşmayan virüslerdir demiştik. Ancak kişinin kendi vücudu dahilinde bulaşıcı olduğunu söyleyebiliriz. Yani vücudunuzun bir kısmındaki siğil, sonrasında başka bir kısmına bulaşabilir. Siğil oluşma riskini en aza indirmek ve hatta önlemek için şu tavsiyeleri uygulamanızda fayda var;

  • Siğillerin vücudunuz dahilinde çoğalmasını önlemenin altın kuralı, bağışıklık sisteminizi daima güçlü tutmanızdır. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için de beslenmenizin dengeli olmasına, sigara kullanmamaya ve alkol tüketmemeye özen göstermelisiniz. Aynı zamanda düzenli egzersiz ve yürüyüşler de yine çok faydalı olacaktır. 
  • Banyo sonrasında el ve ayak parmaklarınızın arasını kesinlikle kurulamanız gerekir. 
  • Eğer kuru bir cilde sahipseniz, düzenli olarak nemlendirici losyon kullanabilirsiniz. 
  • Vücudunda siğil olan biriyle aynı havluyu kesinlikle kullanmayın. 
  • Suna, otel odası, yüzme havuzları, hamamlar ve spor tesisleri gibi mekanlarda mutlaka terlik kullanın. 
  • Siğil olan bölgeye temas etmiş olan kıyafetler ve havlular, en az 60 derecelik sıcaklıkta yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir. 
  • Tırnak kenarlarındaki derilerinizi koparmayın. Bu, enfeksiyon ve virüs bulaşmasına resmen bir davetiyedir. Eğer bunu yaparsanız tırnak kenarlarında küçük yaralar oluşur ve oradan da virüs kapabilirsiniz. 

Siğil nasıl geçer konumuza ek olarak, sizler için hazırladığımız Anksiyete Bozukluğu Nedir? konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz. 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir