Kışın içilmesi gereken bitki çayları hangileridir diye merak ettiğiniz oldu mu? Kış mevsimleri, ülkemizde soğuk ve çetin olarak geçer. Birçok kişi de buna bağlı olarak üşütür ve hastalanır. Ayrıca hasta olmanın da insan bünyesine çok negatif etkilerinin olduğunu söyleyebiliriz. Yani bu durum, tüm enerjimizi adeta yer ve bitirir. Tabii bunun önüne geçmek de bizim elimizdedir. Yani vücudumuza yapacağımız takviyeler sayesinde, kış mevsimlerinin getirdiği rahatsızlıklardan en iyi şekilde korunabiliriz. Üstelik tüm bunları en doğal yöntemler sayesinde gerçekleştireceğiz. Peki ya nasıl? Tam da bu noktada, sizlere bitki çaylarından bahsetmek istiyoruz. Zaten bu içeriğimizde de kışın içilmesi gereken bitki çayları üzerine konuşacağız.
Bu çayları içmek, bünyenize çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Bu katkıları elde etme durumunuz sayesinde, sağlığınızı da oldukça güçlü tutabileceksiniz. Zira bitki çayları, insanlara birçok konuda fayda sağlar. Metabolizmayı güçlendirir ve bağışıklık sisteminizi de hastalılara karşı daha mücadeleci kılar. Zaten bu çayların lezzetine de doyum olmaz diyebiliriz. Eğer hazırsanız, sizlere birbirinden harika çayların tanıtımını yaptığımız içeriğimizin detay kısmına geçiş yapalım.
Kışın İçilmesi Gereken Bitki Çayları Hangileridir?
Kışın içilmesi gereken bitki çayları önerimizde, sizlere ilk olarak liste içeriği sunacağız. Sonrasında ise içeriğimizin detay kısmında bu listemizde yer alan çayların tanıtımını yapacağız. İşte sizin için hazırladığımız kışın içilmesi gereken bitki çayları konulu listemiz;
- Nane Çayı
- Kuşburnu Çayı
- Karahindiba Çayı
- Melisa Çayı
- Tarçın Çayı
- Karışık Kış Çayı
- Adaçayı
- Ihlamur Çayı
- Ekinezya Çayı
- Hibiskus Çayı
Nane Çayı
Kışın içilmesi gereken bitki çayları arasında olan ve yaklaşık 20 farklı bitki türünü içeren Lamiaceae familyasına ait bir bitki türü olan nane, insanlar tarafından taze veya da kuru şekilde tüketilir. Çok sevilerek tüketilen bir bitki olmasının yanı sıra, aynı zamanda adeta bir şifa deposudur. Oldukça da popüler olan bu bitki, gıda olarak tüketilmenin yanı sıra bakım ve güzellik sektörlerinde de kullanılmaktadır. Özellikle de Orta Doğu ülkeleri, nane bitkisini çay olarak demler ve içerler. Kış mevsimleri geldiğinde, nane çayının tüketim oranında da artışlar görülür.
Nane çayının içerisinde bulunan minerallerin insan midesine çok iyi geldiği kanıtlanmış bir gerçektir. Bu mineraller sayesinde mide asidi dengelenir ve böylece mide rahatsızlıklarının da önüne geçilmiş olur. Ayrıca nanenin mentol içeriği sayesinde insanların sinir ve stres seviyelerini düzenlediği de biliniyor. Nane çayı içtiğinizde, kendinizi aynı zamanda psikolojik ve mental açıdan da çok iyi hissedersiniz. Nane çayının A ve C vitamini bakımından zengin bir içecek olduğunu söyleyebiliriz. Bu çayı içtiğinizde bağışıklık sisteminiz güçlenir ve hastalıklara karşı da bir direnç oluşturmuş olursunuz.
Nane Çayı Nasıl Yapılır?
Satış yerlerinden almış olduğunuz naneleri çok kolay bir şekilde çay haline getirebilirsiniz. Paket üzerindeki ambalajda, çayın hazırlanış şekli yazacaktır. Zaten o kısımdan sadece kullanacağınız sıcak su miktarına bakmanız yeterlidir. Sonra birkaç dakika bekleyip, çayınızı süzdükten sonra afiyetle tüketebilirsiniz. Unutmayın ki nane, kışın içilmesi gereken bitki çayları arasında harika bir alternatiftir.
Kuşburnu Çayı
Rosaceae familyasına ait bir bitki türü olan kuşburnu, A ve C vitamini bakımından çok zengindir. Çalı şeklinde büyüyen bu bitki, ülkemizin de hemen her yerinde yetişebilmektedir. Eylül ve Ekim aylarına girilirken hasadı yapılır ve özellikle de çay yapmak için kurutulduğunda, tüm kış boyunca afiyetle tüketilir. Hatta kuşburnu tohumlarının da ilaç sektöründe kullanıldığını söyleyebiliriz.
İnsanlık için önemli bir bitki olan kuşburnunun içerisinde vitaminin yanı sıra mineral ve antioksidanlar da bulunur. Bu sayede mide hastalıkları, soğuk algınlığı, grip, gut hastalığı, şeker hastalığı ve ateş yükselmesi gibi rahatsızlıklara gayet iyi gelir. Ayrıca kuşburnu çayı da yine strese karşı çok önemli bir içecektir. İşte tüm bu sebeplerden ötürü, biz de bu harika bitkiyi kışın içilecek bitki çayları önerilerimiz arasına eklemek istedik.
Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılır?
Yeteri kadar kuşburnu kurusunu alarak bir su bardağı kaynamış suyun içine atıyoruz. Sonrasında, ortalama olarak 10 ile 15 dakika kadar kaynaması yeterlidir. Sonra ocağın altını kapatıp, 5 dakika kadar da demini almasını bekliyoruz. Sonra da sıcaklığı gitmeden afiyetle tüketebilirsiniz.
Karahindiba Çayı
Latincede Taraksakum officinale olarak adlandırılan karahindiba bitkisi, dünyanın birçok bölgesinde yetişir. Sarı çiçekli bir bitki olmakla birlikte, şifalı olmasından ötürü geleneksel bitkisel tıpta da sıkça kullanılır. Zaten insanlar, bu mucizevi bitkinin faydalarını çok eski zamanlarda keşfetmişlerdir. Karahindiba bitkisinin tüketilmesi, kansere, akneye, karaciğer hastalıklarına ve sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir.
Zaten bitkinin içeriğinde bolca A, C ve K vitaminleri bulunur. Bunların yanı sıra demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum mineralleri bakımından da oldukça zengindir. Tükettiğinizde, içeriğindeki güçlü antioksidanlardan da en iyi şekilde faydalanabilirsiniz. Aynı zamanda kolesterolünüzü düşürür, kan şekeri kontrolüne yardımcı olur, kan basıncını da düşürür, karaciğer sağlığını korur ve bağışıklık sisteminizi de en iyi şekilde güçlendirir. Zaten tam da bu güzel özellikleri sayesinde, biz de karahindiba bitkisine kışın içilecek bitki çayları konulu içeriğimizde yer vermek istedik.
Karahindiba Çayı Nasıl Yapılır?
İnce kıyılmış bir tatlı kaşığı karahindiba çayını, bir bardak soğuk su ile karıştırıyoruz. Bunu akşamdan hazırlayıp bırakırsanız, çayı da sabah tüketebilirsiniz. Aradan bir gün geçtiğinde, karahindibaları süzerek elde ettiğiniz suyu kaynatabilirsiniz. Çayınız kaynadığında, birkaç dakika daha ocakta bekletmenizi öneririz. Sonra da çayı ocaktan alıp, demlenmesi için ortalama olarak 5 dakika daha bekledikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
Melisa Çayı
Dünyanın en iyi bitki çayları arasında yer alan melisa çayı, bir diğer adıyla limon otu çayı olarak da biliniyor. Hafif ve pürüzsüz bir tada sahip olan bu çay, doğal bir tedavi yöntemi niteliği taşımaktadır. Harika bir lezzete sahip olan melisa çayı, aynı zamanda tam bir şifa deposudur. Zaten sevilerek tüketiliyor oluşu da bu lezzeti evinizde sıklıkla bulundurmanız için en geçerli sebeplerin başında gelir. Melisa bitkisi nane ailesine aittir ve bu çayın Latince’deki adı ise Melissa officinalis olarak aktarılır. Ayrıca melisa çayı, limon balsamı bitkisinin yapraklarından elde edilir.
Zaten bu çayı birçok bitkisel ilacın içeriğinde de görebilmekteyiz. Adet krampları, baş ağrıları, sindirim sistemi bozuklukları ve uyku sorunlarıyla mücadele için melisa çayını tüketebilirsiniz. Çayın sakinleştirici yapısı sayesinde, yatağa girdiğimde uyuyamıyorum diyen kişilere bile çare bulunur. Ayrıca beyin sağlığınızı desteklemek, kalp kalp hastalıkları riskinizi azaltmak, enfeksiyonları tedavi etmek ve rahat bir psikolojiye sahip olmak açısından da melisa çayını tercih edebilirsiniz. Kışın içilmesi gereken bitki çayları dendiğinde de akıllara gelen ilk seçeneklerinizden birinin bu harika çay olmasını öneriyoruz.
Melisa Çayı Nasıl Yapılır?
1 çay kaşığı melisa çayını 1 su bardağı kaynamış suyla karıştırın. Ortalama olarak 8 ile 10 dakikalık bir demlenme süresinin ardından da bu karşımı süzerek, çayınızı sıcak şekilde tüketebilirsiniz.
Tarçın Çayı
Kışın içilmesi gereken bitki çayları arasında dünyanın en popüler baharatı olan tarçın, aynı zamanda çay olarak da tüketilebilir. Zamanında krallara ve medeniyetlere çok özel bir hediye olarak sunulurmuş. Cinnamomum ağaçlarının iç kabuklarının toz haline getirilmesiyle birlikte tarçın oluşturulur. Ancak çayını yapmak istediğinizde, bu kabukları bir bütün olarak kullanmanız gerekmektedir.
Tarçın çayının faydaları nedir diye soracak olursanız size birçok farklı kısmı belirtebiliriz. Bu çay kanamaya, mide bulantısına, kusmaya ve adet ağrılarına çok iyi gelir. Yine iltihap, kan basıncı ve kolesterolünüzün giderilmesi için de tarçın çayını tüketebilirsiniz. Tarçın çayı içmek kan basıncınızı kontrol altına alır, damar dokularınızı genişletir ve vücudunuzdaki kötü kolesterol seviyesini düşürür.
Tarçın Çayı Nasıl Yapılır?
Kışın içilmesi gereken bitki çayları seçeneklerinden tarçın çayını toz tarçın olarak elde etmek isterseniz, 1 tatlı kaşığı toz tarçını alarak demliğinizin içine koyun. Üzerine 2 su bardağı kaynar su ekleyerek kısık ateşte 10 dakika kadar kaynatın. Sonrasında süzerek sıcak şekilde tüketin. Kabuk tarçın ile demleme yapmak için de 3 adet tarçın kullanmanız yeterlidir. Bunları da yine demliğinizin içine atıp, üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyin. Yaklaşık 10 dakika kadar demletip içerisindeki tarçınları çıkardıktan sonra tüketebilirsiniz.
Karışık Kış Çayı
Kışın içilmesi gereken bitki çayları önerilerimiz arasında şimdi de sırada karışık kış çayı var. Farklı bitkilerin sapları, yaprakları, kökleri ve meyvelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan karışık kış çayı, özellikle de soğuk günlerin vazgeçilmezidir. Hem tat olarak çok lezzetli bir karışımdır ve hem de tam bir şifa deposudur. İçerisinde genelde zencefil, zerdeçal, adaçayı ve karanfil gibi bitkiler yer alır. Meyve olarak da portakal, limon, kuşburnu ve elma yer alır. İşte bu bol ve çeşitli karışım sayesinde kendinizi kışın soğuklarına karşı korumaya almış olursunuz.
İçerisindeki mineral ve vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminiz güçlenir. Bu sayede de hastalıklara yakalanma riskiniz düşer ve hastayken tükettiğinizde ise daha çabuk iyileşirsiniz. Beyin sağlığınızı korumak, stresten uzaklaşmak ve daha rahat bir uyku uyumak için de yine karışık kış çayını tüketebilirsiniz. Mesela kış aylarında ses tellerinizin çatallaşması sorununu bu harika bitki karışımı ile çözebilirsiniz. Metabolizmayı faydalı şekilde tetiklediği için kilo vermenize de yardımcı olur. Aynı zamanda vücut organlarınızın doğru çalışmasını destekleyerek onları koruma altına alır.
Karışık Kış Çayı Nasıl Yapılır?
Satın aldığınız karışık kış çayının üzerindeki ölçüler doğrultusunda hareket etmelisiniz. Yeteri miktarda çayı cezveye alıp, yine ambalajda yazan ölçü kadar üzerine su ekliyoruz. Sonra çayımızı kaynatıp, altını kaparak 10 dakika kadar demliyoruz. Demlemenin ardından, çayı süzerek sıcak şekilde tüketebilirsiniz.
Adaçayı
Kışın içilmesi gereken bitki çayları listemizde şimdi de çok bilindik bir seçeneğe daha geldik. Akdeniz kıyıları ve Asya bölgesinde yetişen adaçayı, nane ailesinin bir üyesidir. Geleneksel tıbbi içeriklerede de kullanılan bu şifalı çay, sabun ve diğer önemli kozmetik ürünlerinde de bulunur. Günümüzde ise en çok da ağız ve beyin sağlığını düzenlemesi amacıyla tüketilir.
Adaçayı içerisinde bolca mineral ve antioksidanlar bulunur. Düzenli olarak tükettiğinizde, ağzınızdaki bakteri yoğunluğunu en az seviyeye indirir. Özellikle de soğuk havaların getirdiği hastalıklar, rahatsızlıklar ve psikolojik durumlara karşılık olarak bu lezzetli çayı tüketmenizi öneririz.
Adaçayı Nasıl Yapılır?
Kurutulmuş adaçayı yapraklarının üzerine 1 bardak sıcak su ekleyin. 10 dakikalık demleme süresinin ardından biraz daha bekleyip, sonra da suyunu süzün. Sıcak halde afiyetle tüketebilirsiniz.
Ihlamur Çayı
Ihlamur çayı da yine kışın içilmesi gereken bitki çayları listemizin önemli bir üyesidir. Ihlamur ağacının kurutulmuş çiçeklerinden, yapraklarından veya da kabuğunun demlenmesi ile hazırlanır. Lezzet ve hoş kokusunun yanı sıra şifa kaynağı olarak da bilinen ıhlamur, Kuzey Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika gibi ılıman bölgelerde yetişir.
Düzenli olarak tüketildiğinde iltihap, ağrı, stres, kaygı ve kan basıncı düşürme gibi birbirinden farklı konularda bizlere destek olur. Vitamin, antioksidan ve uçucu yağlar bakımından çok zengin bir bitkidir. Kaygı ve stresi sizden adeta alıp götürür ve rahat bir uyku uyumanızı sağlar. Yine bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için de ıhlamur çayını tüketebilirsiniz.
Ihlamur Çayı Nasıl Yapılır?
Bir tutam ıhlamur çayını bir bardak kaynar suyun içerisine ekliyoruz. Sonra bunu 5 dakika daha kaynatıp, sonra demini alması için bekliyoruz. Demlenmenin ardından çayı süzüp sıcak şekilde afiyetle tüketebilirsiniz.
Ekinezya Çayı
Mor kani çiçeği olarak da bilinen ekinezya, tüm dünyada bilinen bir bitkidir. İnsanlar, ekinezyayı eski zamanlardan bu yana şifa amacıyla kullanmışlardır. Soğuk algınlığı ve grip için içilecek bitki çayları önerisi almak istiyorsanız, sizlere bu harika çayı kesinlikle tavsiye ederiz. Elbette ki bununla da sınırlı kalmaz; ağrı, iltihaplanma, migren ve benzeri tüm rahatsızlıklarınız için de sizlere şifa sağlar.
Kafeinsiz bir çay olan olan ekinezya, polisakkaritler ve C vitamini bakımından da zengindir. Bu sayede genel sağlığınızı iyileştirme konusunda çok güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Eğer bağışıklık sisteminizi güçlendirmek, enfeksiyon riskinizi en az seviyeye indirmek, ağrılarınızı hafifletmek, ruh halinizi düzenlemek ve solunum hastalıklarınızdan kurtulmak istiyorsanız, ekinezya çayını tüketmenizi öneriyoruz.
Ekinezya Çayı Nasıl Yapılır?
4 tatlı kaşığı ekinezya çayı ile 1 litre kayar suyu karıştırmanız yeterli olacaktır. Sonra da 5 dakika kadar demleme süresini bekleyip, çayınızı süzdükten sonra tüketebilirsiniz.
Hibiskus Çayı
Ebegümeci bitkisinin kurutulmuş hali olan hibiskus çayı, hazırlandığında koyu kırmızı bir içecek halini alır. Çok eski zamanlardan bu yana kullanılır ve insanlık bu bitki çayından ciddi derecede fayda görmüştür. Vücut ısısını düşürmek, kalp problemlerine iyi gelmesi, boğaz ağrısını yatıştırmak, hipertansiyon tedavisi, tansiyonu düşürmek, kilo kaybına destek olması ve kolesterolü düzenlemesi amacıyla tüketilebilir. Yine kış içilmesi gereken bitki çayları arasında değerlendirebilirsiniz.
Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır?
Kaynar su üzerine bir tutam hibiskus ekleyerek demlemeye bırakıyoruz. Sonra da sıcak şekilde afiyetle tüketiyoruz.
Kışın Bitki Çayı İçmenin Faydaları Nelerdir?
İnsanlar kış aylarında yağlı ve yüksek karbonhidratlı yiyeceklere karşı daha istekli olurlar. Vücudumuzu daha sıcak tutmak için çalışan metabolizmamız ise bize bu isteği sunan kısım olarak ön plana çıkar. Ancak bu durumda, çoğu zaman kilo alırız. Sizlere bu içerikte sunduğumuz kışın içilmesi gereken bitki çayları sayesinde, yemek yeme istediğiniz önemli ölçüde dizginlenecektir. Bu da metabolizmanızın daha düzenli çalışmasına ve sindirim siteminizin iyileşmesine yardımcı bir durum olur.
Kışın aynı zamanda güneş ışığını da daha az seviyede görürüz. Bu sebeple ortaya çıkacak mineral ve vitamin eksiklikleri, bitki çayları ile giderilebilir. Yine kış mevsimlerinde soğuk sebebiyle yakalandığımız hastalıklardan da bu çaylar sayesinde kurtuluruz. Ayrıca hiç hasta olmama konusunda da biti çaylarından en iyi şekilde destek alabilirsiniz.
Kışın Bitki Çayları Nasıl Tüketilmelidir?
Kışın içilmesi gereken bitki çayları konumuzun kapanış bilgisi olarak, bu çayların nasıl tüketilmesi gerektiği konusunda sizleri bilgilendirmek istiyoruz.
Her şeyden önce, bitki çayının demleneceği suyun kesinlikle sıcak olması gerekiyor. Sıcak su üzerine çayınızı attığınızda ise demlenene kadar çayın üzerinin kapalı olması da gerekiyor. Çayın aromasına kavuşması ve kıvam olarak da oturması için yeterli süre dahilinde demlenmesine izin verilmelidir. Unutmayın ki az bir sürede demlenen bitki çayınız yeterli kıvama erişemez. Ayrıca bitki çayının gereğinden daha uzun sürede demlenmesi durumunda da çayınız acı bir tat alır. En iyi lezzet ve kıvam için çayınızı yeterli sürelerde demlediğinizden emin olmalısınız.
Öte yandan, bitki çayı içerken nelere dikkat edilir kısımlı bir uyarı yapmak isteriz. Bitki çaylarını çok da fazla tüketmemeye özen göstermelisiniz. Zira ideal tüketim seviyesini açtığınızda, meydana gelecek yan etkilerle birlikte faydadan çok zarar görürsünüz. Böylece, kışın içilmesi gereken bitki çayları konulu tanıtımımızın son kısmı da bitti. Herkese sağlıklı ve mutlu ömürler dileriz.
Kışın içilmesi gereken bitki çayları konumuza ek olarak, yine sizin için hazırladığımız parlak saçlar için öneriler başlıklı içeriğimizi de okuyabilirsiniz.