Kestane, Anadolu’dan 5. yüzyılda Yunanistan’a ve ardından tüm Avrupa’ya yayılan ve insan beslenmesinde önemli bir yere sahip olan tarihi olarak da köklü bir yiyecektir. Kestanenin faydaları ve lezzeti, bu besini ön plana çıkarmaktadır.
Ülkemizde yaygın bir şekilde tüketilen kestane, özellikle de kış mevsiminde bolca tüketilmektedir. Bu besin, çiğ, pişmiş ya da pilavlarla tatlılarda kullanılarak tüketilmektedir. Her haliyle lezzetli olmasının yanı sıra, kestanenin içeriğinde birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Kestanenin faydaları oldukça çeşitlidir. Bu yazıda, kestanenin içerdiği vitamin ve mineraller hakkında ve kestanenin faydaları ile ilgili bilgi vereceğiz.
Kestanenin İçerdiği Vitamin ve Mineraller
Kestane, içerisinde diyet lifleri, mineraller, sağlıklı yağlar, vitaminler ve antioksidanlar gibi zengin besinleri barındıran bir gıdadır. Ayrıca C vitamini içeriği sayesinde, kuruyemişlerden daha çok bir meyve olarak görülmektedir. Özellikle soğuk kış günlerinde kızartılmış, haşlanmış veya tatlı olarak tüketilebilen kestanenin faydaları arasında, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kronik hastalıkları önlemek gibi birçok yarar sayılabilir. Kalori açısından düşük olmasının yanı sıra, içeriğinde bol miktarda lif, protein ve karbonhidrat bulunan kestanenin C vitamini ve antioksidan özellikleri, vücudu kalp hastalıklarına ve iltihap oluşumuna karşı da korumakta etkili olabilmektedir.
Kestanede B vitaminleri de yer alır. B, B1, B2, B6, B9 vitaminleri, kestanenin içerisinde bulunan B vitaminlerindendir. C vitaminin yanı sıra A ve E vitaminlerini de içeren kestane, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi mineralleri de içermektedir.
100 gram kestanede, 180 kaloriye tekabül etmektedir. Yine 100 gramlık bir kestanede 42 gram karbonhidratın yanı sıra 11 gram şeker, 2 gram yağ ve 4 gram protein bulunmaktadır. Bu miktardaki kestane aynı zamanda 9 gram lif de içerir.
Kestanenin Faydaları
Kestane, soğuk hava koşullarıyla birlikte sık görülmekte olan viral ve gribal enfeksiyonlara karşı koruma sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Türkiye’de bol miktarda üretilen kestanenin içeriğinde magnezyum, potasyum, demir ve fosfor gibi zengin mineral kaynakları bulunmaktadır.
Vitamin ve mineraller bakımından zengin içeriğe sahip olan kestanenin faydaları, aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Yüksek C vitamini içeriği, bağışıklığı güçlendirir ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
- Kalp hastalıklarına ve kanser hücrelerine karşı koruyucudur.
Enfeksiyonlarla savaşmak için vücudu destekler. İnflamasyonu önlemeye yardımcı olur.
- Yüksek lif içeriği, uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu noktada kilo vermeye yarımcı olur.
Sindirim sistemine katkıda bulunur. Bağırsak florasını korumaya yardımcı olur.
- Mide ve bağırsak problemrine iyi gelir.
- İçerdiği kalsiyum, fosfor ve magnezyum ile kemik sağlığına ve diş sağlığına faydalıdır.
- İçeriğindeki B vitamini ile serotonin hormonu üretimine katkı sağlar.
- Sinir sistemine katkı sağlar.
- Cilt sağlığına faydalıdır
- Genç kalmaya katkı sağlar.
- Karaciğere katkı sağlar.
- Kan basıncını düzenlemeye yardımcıdır.
- Kansızlığa iyi gelir.
- Enerji verir.
- Göz sağlığı açısından yararlıdır.
- Çölyak hastaları için uygun bir beslenme ürünü olarak kabul edilir.
Görüldüğü gibi kestanenin faydaları oldukça fazladır. Bu nedenle bu lezzetli besini beslenme düzenine dahil etmek, sağlık açısından yararlı olacaktır.