Mutlaka okunması gereken 10 yerli roman, Türk edebiyatının en birincil kitaplarıdır. Eminiz ki kitap okumayı seven herkes, bu romanların hepsini veya birkaçını mutlaka okumuştur. Kitap okumaya yeni başlayacaklara ise bu romanları okumalarını kesinlikle tavsiye ederiz. Zaten bu harika eserlerin toplumumuza kazandırılması, Türk edebiyatının yükselişine de çok ciddi anlamda katkı sağlamıştır. Bundan yüzlerce sene sonra bile bu kitapların tamamı bilinmeye devam edecek ve hatta sevilerek okunacaktır.
Biz de sizler için güzel bir liste içeriği hazırladık. Bu listemizde, mutlaka okunması gereken 10 yerli romanı göreceğiz. Elbette ki bir kitabın iyi ve güzel olması, göreceli bir kavramdır. Bu içerikteki kitap sıralamasını ise okurların kitaplara vermiş olduğu puanların derlemeleri ile sağladık. Siz elbette ki kendinize göre en iyi kitaplar listesini oluşturabilirsiniz. Şimdi ise bizim sizler için hazırladığımız bu harika listeye başlama vakti. İşte karşınızda, mutlaka okunması gereken 10 yerli roman…
Mutlaka Okunması Gereken 10 Yerli Roman Hangileridir?
Mutlaka okunması gereken 10 yerli roman konusu kapsamında, ilk olarak bu kitapları tek bir liste halinde sıralayacağız. Alt başlıklarımızda ise kitaplar hakkında kısa açıklamalar yazarak bilgi sahibi olmanızı sağlayacağız. Elbette ki hiçbir kitabı size genel konu itibariyle tanıtmayacağız. Sonuçta bu içerikleri okurken öyle spoiler yeme durumu ile karşılaşmanızı istemeyiz. Zaten bu kısa açıklamaları okuduğunda bile kitaplara hayran kalacak ve kitabın tamamını okumak isteyeceksiniz diye düşünüyoruz. Eğer hazırsanız, öncelikle okunması gereken 10 yerli roman listemizi ve sonra da sırasıyla kitaplarımızı tanıtmaya başlayalım.
- Tutunamayanlar – Oğuz Atay
- Sinekli Bakkal – Halide Edip Adıvar
- Saatleri Ayarlama Enstitüsü – Ahmet Hamdi Tanpınar
- Kürk Mantolu Madonna – Sabahattin Ali
- Anayurt Oteli – Yusuf Atılgan
- Aşk-ı Memnu – Halid Ziya Uşaklıgil
- Eylül – Mehmet Rauf
- Devlet Ana – Kemal Tahir
- Sevgili Arsız Ölüm – Latife Tekin
- Araba Sevdası – Recaizade Mahmut Ekrem
Tutunamayanlar – Oğuz Atay
Mutlaka okunması gereken 10 yerli roman konumuza ilk olarak Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar adlı eseriyle başlıyoruz. En çok bilinen Türk romanlarından olan bu harika eser, adeta bir başyapıt niteliği taşımaktadır. Hatta sıkça okunmasının yanı sıra, aynı zamanda en çok yarım bırakılan kitaptır. Sayfalarının çok olması mı yoksa konusunun ağır gelmesinden midir bilinmez ancak, eğer okumadıysanız Tutunamayanlar adı esere mutlaka başlamanızı tavsiye ederiz. Oğuz Atay’ın ilk eseri olma özelliğini de taşıyan Tutunamayanlar adlı bu kitap, dili ve anlatım tarzı itibariyle de çok başka bir yere sahiptir. Zaten 2002 yılında da UNESCO tarafından İngilizce diline çevrilmesi gereken seçkin edebiyat eserleri arasında yer almıştır.
Kitabın söyleyiş biçimi, postmodern edebiyat kategorisine dahildir. Modern insanın amaçlarını en nihai şekilde ifade eden eser, eminiz ki sizleri kendine hayran bırakacaktır. Eğer henüz okumadıysanız, bu harika kitaba başlamanızı özellikle tavsiye ederiz.
Sinekli Bakkal – Halide Edip Adıvar
Mutlaka okunması gereken 10 yerli roman konulu içeriğimizin ikinci sırasında, Halide Edip Adıvar’a ait çok güzel bir esere yer verdik. Özellikle de Milli Mücadele döneminin önemli bir kahramanı olan Halide Edip Adıvar, Sinekli Bakkal adlı romanı ile edebiyatımıza da çok önemli bir katkı sağlamıştır. Eserde temel olarak doğu ve batı çatışması anlatılmaktadır. Kitapta, küçük yaşta dini eğitim almaya başlayan güzel sesli Rabia’nın, İtalyan piyanist Peregrini’ye olan aşkı konu alınmıştır.
Rabia’nın tasavvufi yönü doğuyu temsil etmektedir. Peregrini’nin akıcılık yönü ise batıyı temsil etmektedir. Sonrasında ise Peregrini’nin müslüman omasıyla birlikte, Rabia ile evlenirler ve böylece bu büyük çatışma, büyük bir birleşmeye sahne olur. Halide Edip Adıvar, Sinekli Bakkal adlı romanında toplumsal meselelere felsefi bir yaklaşım sergilemiştir. Yaşar Kemal ise severek okuduğu bu harika kitabı, büyük bir şaheser olarak yorumluyor. Elbette ki böylesine değerli ve öncü bir kitabı sizlere de kesinlikle tavsiye ediyoruz.
Saatleri Ayarlama Enstitüsü – Ahmet Hamdi Tanpınar
Ahmet Hamdi Tanpınar, çok yönlü bir kişiliktir. Kendisini şair, yazar, siyasetçi, edebiyat tarihçisi ve akademisyen olarak nitelendirebiliriz. Yani kısacası, Tanpınar hakkında Türkiye’nin yetiştirmiş olduğu önemli bir isim de diyebiliriz. Kendisi tarafından 1961 yılında kaleme alınmış olan Saatleri Ayarlama Enstitüsü ise çok önemli bir eserdir demek istiyoruz. Zira bu kitap, okunması gereken 10 yerli roman arasında üçüncü sırada yer alıyor.
Bu kitap dört farklı bölümden oluşmaktadır. Kitabı oluşturan bölümleri, Büyük Ümitler, Küçük Hakikatler, Sabaha Doğru ve Her Mevsimin Sonu Vardır isimleriyle sıralayabiliriz. Kitapta, doğu ve batı uygarlığı arasında kimlik mücadelesi veren Türk toplumunun trajıkomik yapısı anlatılıyor. Tabii bunların yanı sıra, birey ve topluma yönelik gözlemler ve zaman sorgulama gibi kısımları da yine bu harika kitapta okuyabilirsiniz. Evrensel temalar üzerine kurulmuş olan Saatleri Ayarlama Enstitüsü, gerçekten de çok kaliteli ve okumaya değer bir eserdir.
Kürk Mantolu Madonna – Sabahattin Ali
Kesinlikle okunması gereken 10 yerli roman konulu bir içerik hazırlayıp, bu içerikte Sabahattin Ali’ye yer vermemek elbette ki olmazdı. Yazarın en iyi eserlerinden biri olan Kürk Mantolu Madonna kitabı, 1943 yılında yayımlanmıştır. Kitabın konusu ise Kürk Mantolu Madonna olarak nitelendirilen Maria Puder ile Raif Efendi’nin o trajik aşkını konu almaktadır. Elbette ki bunu öyle basit bir aşk hikayesi olarak nitelendiremeyiz.
Zaten kitabı okuduğunuzda da bunun aslında ne denli büyük bir aşk olduğunu kendi gözlerinizle görecek ve hatta yüreğinizde hissedeceksiniz. Kitapta aynı zamanda yalnızlık ve yabancılaşma gibi önemli ana temalara da rastlamanız mümkündür. Tabii kitabın bazı kısımlarında da bireyler üzerinden toplumsal meselelere atıfta bulunulduğunu söyleyebiliriz. Uzun yıllar önce kaleme alınmış olan Kürk Mantolu Madonna kitabı, günümüzde bile edebiyatımızın en iyileri arasında yer almaya devam ediyor.
Anayurt Oteli – Yusuf Atılgan
Asıl mesleği öğretmen ve edebiyatçılık olan Yusuf Atılgan, aynı zamanda başarılı da bir roman yazarıdır. Kendisinin ikinci romanı olan Anayurt Oteli ise çok değerli yazarımızın bu konuda ne kadar da başarılı olduğunu kanıtlar bir niteliğe sahiptir. Bu kitapta da yine yazarın ilk eseri Aylak Adam kitabında olduğu gibi tek bir karakter üzerinden anlatım yapılmıştır. Üstelik bu kitap, Ömer Kavur tarafından sinemaya da uyarlandı. Kitabın baş kahramanı olan Zebercet, toplumsal yabancılaşma ve yalnızlık durumlarından mütevellit, birtakım ruhsal etkilerle boğuşmaktadır.
Zaten bu harika eseri okuduğunuzda, siz de kitaptaki tüm olay ve hissiyat kurgularını adeta içinizde hissedeceksiniz. O alde, Yusuf Atılgan’ın Anayurt Oteli adlı eserini de okunacaklar listemize dahil ederek liste içeriğimize devam ediyoruz.
Aşk-ı Memnu – Halid Ziya Uşaklıgil
Kesinlikle okunması gereken 10 yerli roman konumuzda şimdi ise çok bilindik bir eseri tanıtmak istiyoruz. Aslında birçoğumuz, Aşk-ı Memnu adlı bu romanı dizisinden tanıyoruz. Elbette ki bu güzel eseri daha iyi ve net şekilde anlamanız için romanını okumanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Kitap, Servet-i Fünun edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Halid Ziya Uşaklıgil tarafından kaleme alınmıştır. Kitapta her ne kadar ağır bir dil ile detaylı anlatım kullanılmış olsa da roman okuma konusunda kendinizi biraz geliştirdiyseniz, bu kitabı da rahatlıkla okuyabileceğinizi düşünüyoruz.
Türk klasikleri arasında çok önemli bir yere sahip olan Aşk-ı Memnu, aynı zamanda ilk batılı roman olma özelliğine de sahiptir. Kitabın genel konusu ise yasak bir aşk üzerinden kurgulanmıştır. Eğer heyecanlarla dolu harika bir roman önerisi almak istiyorsanız, bu eser tam size göredir diyoruz.
Eylül – Mehmet Rauf
Sırada, Mehmet Rauf’un yazdığı Eylül adlı romanımız yer alıyor. Mehmet Rauf, genel olarak roman, hikaye ve tiyatro eserleri yazmaktadır. Kendisi tarafından 1901 yılında kaleme alınmış olan Eylül adlı bu harika roman ise aynı zamanda Türk edebiyat tarihinin ilk psikolojik romanı olma özeliğini taşımaktadır. Eserde, kahramanlıkların ruh hallerine dair çözümlemeler yer almaktadır. Kitap, aynı zamanda yazılmış olduğu döneme göre cesur bir anlatım tarzına da sahiptir. Kitapta; Süreyya, Suat ve Recep Bey’in hikayeleri evlilik, ihanet, aşk ve mutluluklar gibi temalar ile anlatılmaktadır.
Aynı zamanda Servet-i Fünun, adeta ruhsal çözümlemelerle dolu olan bir kitaptır. Ayrıca bu kitabı okuduğunuzda, yazarın toplumsal meselelere değinmiş olduğunu da görebilirsiniz. Okunması gereken 10 yerli roman arasında Eylül adlı eseri de kesinlikle değerlendirmenizi tavsiye ediyoruz.
Devlet Ana – Kemal Tahir
Kemal Tahir, Marksist görüşü benimsemiş olan bir roman yazarımızdır. Kendisinin romanlarına baktığımızda, Türk toplumuna dair derin gözlemler yaptığını rahatlıkla fark edebiliyoruz. Kemal Tahirin özellikle de köy hayatı ve köy insanına dair harika analizler yaptığını da söylemeden geçmeyelim. Yine kendisinin en harika eserlerinden biri olan Devlet Ana’da da Osmanlı öncesindeki dönemin köy hayatını görmekteyiz. Yazarımız, bu kitapta Anadolu topraklarında yaşayan insanları anlamaya yönelik ifadelerine yer vermiştir. Kitabın esasının ise aşiretlerden devlete geçişin hikayesi vardır diyebiliriz. Yani bu kitap, bizlere Osmanlı Türk’lerinin devlet anlayışını anlatıyor. Eğer siz de tarihi geçmişe sahip bir kitap konusunu okumak istiyorsanız, Devlet Ana kitabına göz atabilirsiniz.
Sevgili Arsız Ölüm – Latife Tekin
Kesinlikle okunması gereken 10 yerli roman konulu içeriğimizde, yine bir kadın yazarımızın kitabına odaklanıyoruz. Türk edebiyatımızın en başarılı isimlerinden biri olan Latife Tekin, ilk eseri olan Sevgili Arsız Ölüm kitabını 1983 yılında yayımlamıştır. Marquez ile aynı çizgide görülen ve Büyülü Gerçekçilik akımının da en iyi örneklerinden biri olan Sevgili Arsız Ölüm adlı roman, ayrıca birçok farklı dile de çevrilmiştir. Böylesine değerli bir kitap, elbette ki Türk klasikleri arasında önemli bir yere sahip. Hatta yazarımız, kitabın bazı bölümlerinde kendi hayatına dair eklemeler de yapmıştır. Kitabın asıl konusu ise köyden kente göçen bir ailenin inanç, düşünce ve yaşayış gibi farklı konulardaki serüvenlerine değiniyor.
Araba Sevdası – Recaizade Mahmut Ekrem
Kesinlikle okunması gereken 10 yerli roman başlıklı listemizde, onuncu eser olarak Araba Sevdası romanından bahsedeceğiz. Türk şair ve yazar olan Recaizade Mahmut Ekrem tarafından kaleme alınmış olan Araba Sevdası, aynı zamanda Türk edebiyatının da ilk realist romanı olma özelliğini taşıyor. Kitabın içerisindeki olaylar, Tanzimat döneminde geçmektedir. Bu kapsamda Osmanlı devletinin batılılaşma yönlü hareketlenmeleri ise Bihruz Bey üzerinden bireysel düzeyde oldukça çarpık bir şekilde anlatılmaktadır. Eleştiri niteliği taşıyan bu harika romanı da yine mutlaka okumanızı ve çevrenizdeki insanlara önermenizi tavsiye ediyoruz.
Böylelikle, okunması gereken 10 yerli roman konulu içeriğimizi tamamlamış olduk. Dediğimiz gibi, biz bu listeyi elbette ki kesin bir dille hazırlamadık. Eminiz ki siz de yine bu listeden yola çıkıp daha farklı eserleri de okuyarak, yine kendi listenizi hazırlayabilirsiniz. Aslında buradaki en büyük amacımız, yine en iyi şekilde bir yerli roman listesi hazırlayarak halkımızı okumaya ve okutmaya teşvik etmektir. Unutmayın ki böylesine değerli kitapları okumak, bizleri öncelikle bireyler ve sonra da toplumsal olarak geliştirecektir. Herkese mutlu ve bol kitap okumalı bir gelecek dileriz.
Ayrıca bu okunması gereken 10 yerli roman konumuza ek olarak, yine sizler için hazırlamış olduğumuz en iyi motivasyon filmleri konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz.