Tüm dünyada, her gün binlerce bebek doğuyor ve dünyanın pek çok yerinde, doğum sonrası uygulanan adetler ve gelenekler büyük farklılıklar gösteriyor. Kültüre ve toplum yapısına göre değişen doğum geleneklerinin bazıları oldukça dikkat çekici. İlginç doğum gelenekleri, kültürün insan davranışları üzerindeki etkisini bir kez daha gösteriyor.
Türkiye’de doğumdan hemen sonra anneye ve misafirlere lohusa şerbeti ikram edilmesi gibi oldukça eski ve popüler bir gelenek hala devam ediyor. Bu gelenek gibi dünyanın başka noktalarında da farklı doğum gelenekleri uygulanıyor. Farklı toplumlarda uzun yıllardır devam eden doğum sonrası adetler, bir toplumda doğumun, annenin ve bebeğin nasıl algılandığına, toplumdaki yerinin ne olduğuna dair de bazı ipuçları verebiliyor. Bizlere, içinde yaşadığımız kültür nedeni ile bazı adetler ilginç ve tuhaf gelse de bu geleneklerin, başka toplumlarda önemli anlamları olabiliyor. Dünyada uygulanan en ilginç doğum gelenekleri nelermiş gelin birlikte bakalım.
Endonezya ve Bali
İlginç doğum gelenekleri arasında, bebeğin plasentasını gömme töreni bulunuyor. Bu gelenek Endonezya ve çevre ülkelerde sıkça uygulanıyor. Bu gelenekte ilk olarak, bebeğin plasentası özenle temizlenmekte ve ardından kil ya da hindistancevizi kabuğundan yapılmış bir kap içine yerleştirilmekte. Hindu felsefesine ait semboller, plasentayı taşıyan kabın üzerine işlenmekte. Daha sonra kabın içindeki plasenta temiz bir örtüyle sarılır ve bu kap, evin kapısının tam altına gömülür. Eğer bebek erkekse, plasenta sağ tarafa, kızsa sol tarafa gömülmelidir. Evin kapısı uygun değilse, kabın içeriği okyanusa da bırakılabilmektedir. Plasentanın gömülmesinin ardından tütsüler yakılır ve çeşitli dualar okunur. Gömülen yerin yakınına da kötü ruhlardan korunmak amacıyla Pandunus olarak bilinen küçük bir palmiye ağacı dikilir. Bu gelenek, bazı açılardan Türkiye’de uygulanan göbek bağı gömme geleneğine de benzemektedir.
Moritanya
Moritanya’da uygulanan bir adet de ilginç doğum gelenekleri arasında yerini alıyor. Bu gelenekte, yenidoğan bebeğe tükürülüyor. Bebeğe tükürmenin ona şans getireceğine inanılmakta. Moritanya kültüründe, bebeklerin doğumuyla birlikte bu ritüel hemen uygulanmakta. Kadınlar genellikle bebeğin yüzüne tükürürken, erkekler ise bebeğin kulağına tükürmek suretiyle bu geleneği yerine getiriyorlar. Bu adetin ilginç bir yanı, ritüelin son aşamasında bebeğin başının tükürük ile kaplanmaş olması. Bu geleneğin uygulanması ile bebeğe şans, sağlık ve refah geleceğine inanılıyor.
Bali
Bali’de yenidoğan bir bebeğin doğum sonrası ritüelleri oldukça dikkat çekicidir. Yukarıda bahsettiğimiz plasentanın gömülmesi, bu geleneklerden yalnızca biridir. Bali kültüründe, bebeğin saf olduğuna ve temizliğinin korunması gerektiğine dair güçlü bir inanç bulunmaktadır. Bu nedenle, bebek doğduktan sonra, bebeğin zeminle teması engellenir. Bebek 3 aylık olana kadar, hiçbir şekilde yerle temas etmemelidir. İnanışa göre bebeğin toprağa veya diğer yüzeylere dokunması, saf ve temizliğini kaybetmesine neden olacaktır. 3 ay sonunda ise bebek, özel bir tören eşliğinde temiz zeminle ilk temasını gerçekleştirir.
Türkiye
Ülkemizde de doğumla ilgili olarak ilginç bazı gelenekler bulunmakta ve hala uygulanmakta. Bunlardan birisi de yeni doğan bebeğe ismi verilirken, bebeğin kulağına ezan okuma ve sonrasında ismi kulağa fısıldama ritüeli. Bir diğer ilginç adet ise doğum yapan kadının ve bebeğin, 40 gün boyunca yalnız bırakılmaması ve bu süre boyunca, yastıkların altına makas, bıçak gibi eşyaları koyulmasıdır. Ülkemizde uygulanan ve ilginç doğum gelenekleri arasında yer alan bir başka adet ise göbek bağını toprağa gömmektir. Bu gelenekte, göbek bağının nereye gömüleceği de önemlidir. Örnek verecek olursak, çocuk okusun istenirse göbek bağı okul bahçesine gömülmektedir.