1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Hünnap Faydaları Nelerdir?

Hünnap Faydaları Nelerdir?

featured
hünnap faydaları
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geleneksel tıpta sıkça kullanılan ve birçok sağlık faydası bulunan hünnap, aynı zamanda kırmızı hurma olarak da bilinir. Günümüzde de büyük bir rağbet gören hünnap faydaları oldukça fazladır. Uykusuzluktan öksürüğe, bağışıklık sistemini güçlendirmekten kabızlığa kadar birçok hastalığın ve sağlık sorununun tedavisinde kullanılan hünnap meyvesi, içerdiği lif, potasyum ve C vitamini ile dikkat çeker.

İbn-i Sina’nın yüzyıllar önce sunduğu öneriler ve reçeteler günümüzde hala önemli bir yer tutuyor. İbn-i Sina’nın önerdiği bu olağanüstü besin, antibiyotiklerle rekabet ediyor! Bu meyve, kalp sağlığından kansere, sindirim sistemini düzenlemeye kadar bir dizi etkide bulunuyor. Yüksek besin değeri sayesinde tokluk hissini artıran hünnap, aynı zamanda kilo verme sürecine de katkıda bulunuyor. Güney Asya’ya özgü olan hünnap, Türkiye’de de genellikle Batı ve Güney Anadolu bölgelerinde yetiştiriliyor ve 6 farklı cinsi ile 25 türü bulunur. Tıp dünyasının dikkatini çeken hünnap faydaları nelermiş biz de sizlerle paylaşıyoruz.

Hünnap Faydaları Nelerdir?

Hünnap, Ziziphus jujuba ağacında yetişen ve kırmızı hurma olarak da bilinen Güney Asya’ya özgü bir bitkidir. Uykusuzluktan öksürük ve kabızlığa kadar birçok hastalığa iyi geldiği bilinen hünnap meyvesi, kurutularak tatlılarda kullanılabileceği gibi taze ve tek başına da sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketilebilir. Düşük kalorisi, yüksek antioksidan içeriği ve yüksek C vitamini özellikleriyle hünnap meyvesi oldukça faydalıdır.

Hünnap Faydaları Nelerdir?
hünnap faydaları

Hünnap faydaları, kendisini pek çok alanda gösterir. Oldukça olumlu etkilere sahip olan bu meyve, yüksek bir besin değerine de sahiptir. Hünnap meyvesi, yüksek potasyum ve C vitamini içeriğine sahiptir. Ayrıca düşük kalorili olmasıyla da sağlıklı bir tercih olarak karşımıza çıkmaktadır. Hünnap meyvesinin 100 gramında, 250 mg potasyum, 3 mg sodyum, 1.2 gr protein, 69 mg C vitamini, 10 mg Magnezyum, 21 mg Magnezyum, 0.5 mg demir ve 40 IU A vitamini yer almaktadır.

Hünnap faydaları neler diye baktığımızda, meyvenin içerdiği organik bileşenler sayesinde bir dizi fayda sunduğunu görürüz. Bu meyve, uykusuzluğa iyi gelmesi, lif içeriğiyle sindirimi düzenlemesi, kolorektal kanser riskini azaltması ve potasyum etkisiyle kasları güçlendirmeye yardımcı olması gibi özelliklere sahiptir. Ayrıca hünnap, anksiyolitik içeriğiyle stres ve kaygıyı azaltma özelliğine de sahiptir. Düşük kalorili olması, antiinflamatuar özelliğiyle yara ve ülser tedavisinde kullanılabilmesi de hünnap meyvesinin avantajları arasında yer alır.

Hünnap faydaları çok sayıda sıralabilir. Meyvenin başlıca faydalarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Kan basıncını düzenleme konusunda büyük bir rol oynar.
  • Lif içeriğiyle sindirimi düzenler ve kabızlığa iyi gelmektedir.
  • Kolesterolü düşürür. Ayrıca diğer kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
  • Antioksidan, antiinflamatuar ve antibakteriyel özellikleri vardır.
  • Bağışıklığı güçlendirir
  • Kanser hücreleriyle savaşmaya yardımcı olur.
  • Solunum yollarını temizlemeye yardımcı olur. Mukus oluşumunu azaltır.
  • Uykusuzluğa iyi gelir.
  • Kemiklerin güçlenmesine katkıda bulunur.
  • Dolaşım sistemini düzenlemeye yardımcı olur.
  • Stres ve kaygıyı azaltma konusunda da olumlu etkilere sahiptir.
  • Tok tutma etkisi vardır. Hem bu etkisi hem de düşük kalorisi ile kilo verilmesine yardımcı olur.
  • Cilde iyi gelir.
  • Kanın temizlenmesine katkı sağlar.
Hünnap Faydaları Nelerdir?
hünnap faydaları

Hünnap Nasıl Tüketilir?

Hünnap bitkisi kuru şekilde ve çiğ şekilde, bir meyve olarak tüketilebilir. Ayrıca  kuru hünnap kullanılarak, bu meyvenin çayının da yapılması mümkündür. Ayrıca hünnap sirkesi suyu ve hünnap meyvesi suyu da sıkça kullanılmaktadır.

Vücutta olumsuz reaksiyonları önlemek için, meyvenin büyüklüğüne bağlı olarak günde en az 1 en fazla 3 adet hünnap tüketilmesi önerilir. Hünnap faydaları en iyi şekilde kendisini göstersin isteniliyorsa, aç karnına yemek daha iyi olacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir