Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir sorusu, sağlıklı bir gülüşe sahip olmak isteyen hemen herkes tarafından araştırılan bir konudur. Estetik bir gülüşe sahip olmak için dişlerin beyaz bir görünümde olması gerekmektedir. Diş beyazlatma yöntemleri arasında da özellikle denenmesi gerekenler vardır. Bunları ihmal etmediğiniz sürece, siz de olması gereken beyaz dişlere sahip olabilirsiniz. Dişlerimiz, fizyolojik nedenlerin yanı sıra sigara, ilaç kullanımı, kahve ve çay tüketimine bağlı olarak da sararma yapabilir.
Bu tip durumların neden olduğu diş renklenmesinin önüne geçmek, evde diş beyazlatma yöntemleri ile mümkündür. Dikkat ve özen kurallarına uyum sağladığınız sürece, siz de hayalinizdeki o uzun soluklu beyaz gülüşlere kavuşabileceksiniz. Diş beyazlatma konusunda elbette ki her şeyden önce konunun uzmanına danışılması gerekir. Biz, sizlere tam da bu hususta doğal yöntemlerden bahsedeceğiz. Yani uzmana danışmanızdaki sürece ek olarak, bu yöntemleri de deneyerek olumlu sonuçlar alabilirsiniz.
Diş Beyazlatma Nedir?
Dişlerin yüzeyinde gözenekli mine ve dentin yapısında oluşan renkli organik ve inorganik maddeler mevcuttur. Tüm bunların karbamid peroksit gibi diş beyazlatma jelleri ile giderilmesi işlemine diş beyazlatma denir. Sarı ve renksiz dişleri beyaz bir görünüme kavuşturmak amacıyla var olan bu yöntem, diş hekimleri tarafından da önerilip uygulanmaktadır.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Diş beyazlatma yöntemleri, dişlerin iç ve dış kaynaklı sebeplere bağlı olarak renklenmesi sürecinde kullanılır. Diş yüzeyini bozmadan uygulanır ve dişleri doğal renklerine kavuşturur.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nasıl Uygulanır?
Diş beyazlatma yöntemleri, genel olarak 10 ile 14 gün boyunca uygulanmaktadır. Günde bir veya iki defa uygulanan bu yöntemler kapsamında, dişlerin bir iki ton aydınlatılması sağlanır. Bu yöntemleri şu şekilde sıralayıp açıklayabiliriz;
Ev Tipi Diş Beyazlatma Yöntemi: Bu yöntem, ağız içinden ölçü alınarak kişiye özel bir beyazlatma plakının hazırlanması ile gerçekleştirilir. Hazırlanan diş plağı içerisine belirli miktarda diş beyazlatma jeli konur ve 4-6 saat boyunca dişte kalır. Bu yöntemi 10 ile 15 gün boyunca uygulamak, sizler için etkili sonuçlar getirecektir.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma Yöntemi: Aynı zamanda lazerle diş beyazlatma yöntemi olarak da bilinen bu uygulama, klinik bir ortamda gerçekleştirilir. Uzman hekim tarafından uygulanır ve diğer yöntemlere göre daha kısa sürer. Diş hekimi, uygulama esnasında dişlerin üzerine beyazlatma jeli sürer. Sonra da bu jelin UV ışını veya lazer yardımıyla aktif hale getirilmesi sağlanır. Ofis tipi diş beyazlatma yöntemi ortalama bir saat sürer.
Kombine Diş Beyazlatma Yöntemi: Bu yöntem kapsamında, diş beyazlatma süreci hem ofis ve hem evde devam eder. Kliniğe giderek ofis tipi diş beyazlatma yöntemini uygulattıktan sonra, 2-3 gün boyunca da ev tipi diş beyazlatma yöntemini uygulamaya alırsınız. Böylece dişlerinizi daha iyi şekilde destekleyerek beyazlatma sürecine girmiş olursunuz.
Tek Diş Beyazlatma Yöntemi: İçten beyazlatma olarak da bilinen bu yöntemde, kanal tedavisi sonrası renk değiştiren dişlerin eski görünümüne kavuşturulması sağlanır. İlk olarak diş dolgusu sökülür, açılan boşluğa diş beyazlatma jeli uygulanır ve sonra da geçici dolgu ile o boşluk kapatılır. İstenen rengin elde edilmesi ise 3 gün aralıklarla devam eden seanslar ile mümkün olabilir.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Konusunda Sıkça Sorulanlar Nelerdir?
Hangi tip diş beyazlatma yöntemini tercih etmeliyim?
Diş renginizin birkaç ton açılıp beyaza yakın olmasını istiyorsanız, ev tipi veya lazer tipi beyazlatma yöntemleri yeterli olacaktır. Dişinizde sigara, kahve ya da çaydan dolayı fazla miktarda bir renklenme olmuşsa, bu durumda kombine diş beyazlatma yöntemine başvurmanız gerekir.
Diş beyazlatma yöntemleri zararlı mıdır?
Diş beyazlatma uygulamaları, genel itibariyle zararsızdır. Ancak bu yöntemlerin uygulanması, dişlerde biraz da olsa hassasiyetle sebebiyet verebilir. Bu hassasiyet durumu kapsamında havaya, fazlaca sıcak ve soğuk ortamlara, soğuk yiyecek ve içeceklere karşı daha duyarlı olursunuz. Elbette ki tüm bunlar gayet normaldir. Oluşan diş hassasiyeti de 24 saat ile 48 saat arası bir sürede tamamen geçecektir. Eğer bu süreçte beklenmeyen bir durumla karşılaşırsanız, hemen hekiminize başvurmanız gerekir. Diş hekimi kontrolünde gerçekleştirilen uygulamalar, dişlerinize zarar vermez.
Diş beyazlatmak ne kadar sürer?
Dişlerin beyazlama süresi, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Diş beyazlatma yöntemlerinden ortalama olarak 2 ile 3 hafta sonrasında verim alırsınız. Eğer antibiyotik kullanıyorsanız, dişiniz daha uzun sürede beyazlayabilir.
Diş beyazlatma yöntemleri kalıcı etki bırakır mı?
Beyazlatma çalışmaları sonrasında elde edilen beyaz diş rengi, zaman içerisinde kaybolmaya başlar. Tabii bu süreçteki en önemli etkenler, kişilerin çay, kahve ve benzeri renkli sıvılar tüketmesidir. Ayrıca sigara kullanımı da diş beyazlatma yönteminin geç sürede etki etmesine sebep olur. Diş beyazlatma yönteminize ek olarak, her 6 ayda bir veya iki defa destekleme yapmak çok etkili olacaktır.
Diş beyazlatma işlemi sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Beyazlatma işlemi sonrasındaki iki gün içerisinde çay, kahve, şarap, kola ve benzeri renkli içeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca tütün mamüllerinin de yine bu süreçte kullanılmaması oldukça önemlidir.
Diş rengi neden farklı olur?
Diş renkleri, kişilere göre farklılık gösterir. Bunun temel sebebi ise içsel ve dışsal kaynaklıdır. Fizyolojik renklenmeler, amalgam dolgu yapılması sonrasında oluşan renkler, hamilelik ve bebeklik döneminde antibiyotik kullanımına bağlı renklenmeler, kanal tedavisine bağlı diş renklenmesi, kahve, çay, sigara gibi ürünlerin fazlaca tüketilmesi, dişin travma sonucu içindeki canlı dokunun kaybolmasına neden olur. Bunun sonucunda da diş renklenmesi meydana gelmektedir.
Ev tipi diş beyazlatmada nelere dikkat edilmelidir?
Bu konuda öncelikle piyasada yer alan farklı diş beyazlatma ürünlerinden uzak durmanız gerekir. Yani kendiniz için en doğru olan sağlıklı diş macununu seçmeli ve onu kullanmalısınız. Özellikle de sağlıklı olduğuna güvenilmeyen diş macunu ve diş jeli gibi içerikleri kesinlikle kullanmamalısınız.
Diş beyazlatma işleminde yaş sınırı var mı?
Diş beyazlatma işleminde 18 yaş sınırı vardır. Bu yaştan büyük olan herkes, bu işlemi yaptırabilir.
Diş beyazlatma işlemi hangi durumlarda yapılmamalıdır?
Kişinin mevcut durumu, diş beyazlatma işleminin yapılmamasını da gerektirebilir. Bunun yanı sıra, hamile olan kişilerin de bu yöntemleri uygulamaması önerilir.
Diş beyazlatma işlemlerinin zararları nelerdir?
Doğal ya da doğal olmayan yollarla diş beyazlatmayı denemek, bazen zararlı sonuçları da beraberinde getirebilir. Bu kapsamda en çok denenen diş beyazlatma yöntemleri şu şekilde sıralanabilir;
- Karbonat ile diş beyazlatma
- Zerdeçal ile diş beyazlatma
- Hindistancevizi yağı ile diş beyazlatma
- Çilek ile diş beyazlatma
- Alüminyum folyo ile diş beyazlatma
- Limon ile diş beyazlatma
- Elma sirkesi ile diş beyazlatma
- Ceviz kabuğu ile diş beyazlatma
- Çamaşır suyu ile diş beyazlatma
Bu tip yöntemler, aslında sizlere diş beyazlatma konusunda amaçladığınız etkileri veremez. Hatta bu yöntemleri denemek, bazı kişilerde diş hassasiyetine de yol açabilir. Yani kısacası, sağlığınız için bu yöntemlerden kaçınmanızı önermekteyiz. Eğer dişlerinizi güvenli bir şekilde beyazlatmak istiyorsanız, o halde konunun uzmanına danışmanızda fayda vardır.
Ayrıca sizler için hazırladığımız “Sıcaklarda burun kanaması neden olur” konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz.