1. Haberler
  2. Sizden Gelenler
  3. 21 Aralık Ritüelleri Nedir? Nasıl Yapılır?

21 Aralık Ritüelleri Nedir? Nasıl Yapılır?

featured
21 Aralık ritüelleri
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

21 Aralık’ta gerçekleşen kış gün dönümü ve Kuzey Yarımküre’de en uzun gece, pek çok farklı kültürde oldukça önemli bir yere sahip. Bu nedenle 21 Aralık, çok eski tarihlerden beri kutlanan bir olay olarak karşımıza çıkıyor. 21 Aralık ritüelleri, bugün bile uygulanmakta.

21 Aralık’ta her sene, Kuzey Yarımküre’de en uzun gece yaşanıyor ve kış dönemine giriliyor. Bu tarihte bolluk ve bereketin artması, iyilik, sağlık ve güzellikler için eski tarihlerden beri çeşitli 21 Aralık ritüelleri yapılıyor. Evin bereketini ve paranın bolluğunu artırmak amacıyla gerçekleştirilen ritüellerde doğru zamanı seçmek oldukça önemli. 21 Aralık ritüelleri arasında en popüler ise nar kırma geleneği.

Nar Kırma Geleneği

21 Aralık ritüelleri arasında çok popüler olan, ve daha fazla kişi tarafından bilinen nar kırma geleneği, bu tarihte pek çok kişi tarafından uygulanıyor. Nar meyvesi, bazı kültür ve inanışlara göre bereketi sembol ediyor. Diğer yandan bazı toplumlarda ise nar, çoğalma anlamı taşımakta.

21 Aralık Ritüelleri Nedir? Nasıl Yapılır?
21 Aralık ritüelleri

Nar kırma geleneği Anadolu’da oldukça yağındır. Ancak bu geleneğin Yunan mitolojisinde de yeri olduğu görülmektedir. Nar, genel olarak Mısır, Hristiyanlık, Budizm ve İslam kültürlerinde kutsal bir saygı görmektedir. Bu inanışlara baktığımızda, Kur’an’da narın cennet meyvesi olduğu görülür. Antik Mısır’da ise nar taneleri yaşamı sembolize eder. Budizm’de nar, bereket getiren ve kötülükleri kovan bir meyvedir. Hristiyanlıkta ise sonsuz hayatı simgeler. Yunan mitolojisinde ise nar, ölümsüzlük meyvesidir. Ayrıca doğurganlığı, bolluğu ve bereketi de simgeler.

Geleneklere göre, kırılan narın patlaması ve tanelerinin geniş bir alana yayılması, evdeki bereket ve bolluğun artacağına işaret eder. Kış gündönümünün sembolü olan nar, her ülke için farklı anlamlar taşısa da genellikle pozitif duyguları içerir.

Nar Kırma Ritüeli Nasıl Yapılır?

Genellikle 21 Aralık’ta yapılmakta olan nar kırma ritüeli, 21 Aralık ritüelleri içerisinde en yaygın olanıdır. Genel olarak nar kırma ritüeli şu şekilde yapılır:

  • Ritüel öncesinde nar tanelerinin dağılacağı yere para koyabilirsiniz.
  • Evin dış kapı eşiğinde durulur ve bir adet nar kırılır.
  • Nar kırma işlemini yere atarak ya da bir tepsiye vurarak yapabilirsiniz.
  • Nar patladıktan sonra taneler ne kadar dağılır ve ne kadar uzağa giderse, bereketin de o kadar çok olacağına inanılmaktadır.

Nar kırma ritüeli, 21 Aralık tarihinde, akşam ya da gece saatlerinde yapılmalıdır. Bazı inanışlara göre ise bu ritüel, 21 Aralık akşamından itibaren yılbaşı gününe kadar her gün yapılmalıdır.

Diğer 21 Aralık Ritüelleri

21 Aralık Ritüelleri Nedir? Nasıl Yapılır?
21 Aralık ritüelleri

21 Aralık ritüelleri arasında en çok bilinen nar kırma geleneğidir. Ancak bunun dışında da bazı ritüeller uygulanmaktadır. İşte 21 Aralık gecesi yapılan diğer ritüeller:

  • Ateş yakmak ve ateş başında dilek dilemek: Ateş, kışı huzurlu bir şekilde geçirmeyi simgeler.
  • Yule kütüğü yakmak: Bu ritüelin hem evinizi hem de sizi, kötülüklerden arındıracağına inanılır. Bu bir arınma ritüelidir.
  • Ada çayı yakmak: Bu gece adayı çakarak da evinizi ve kendinizi olumsuzluklardan arındırabilirsiniz.
  • Gelin Günü: Bazı inanışlarda bugüne Gelin Günü de denmektedir. Beyaz ve temiz bir kağıda evlilik niyetini yazan kadınların, hayırlı bir evlilik yapacağına inanılır.
  • Arpa, buğday aşı yapmak: Nar kırmak gibi bu ritüelin de bereketi artırması beklenir.

21 Aralık ritüelleri, her kültürde farklı bir şekilde uygulanabilmekte ve bu gece farklı şekillerde kutlanabilmektedir. Bu ritüellerin kökeni çok eski zamanlara kadar uzanmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir