İdrar yolu enfeksiyonu, kişilerde idrar yaparken yanma hissi ve ağrı belirtileri ile ortaya çıkan ve hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Bu rahatsızlık genellikle sindirim sistemindeki bakterilerin, çoğunlukla Escherichia coli’nin neden olduğu bir enfeksiyondur. İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri, günlük hayatı olumsuz bir şekilde etkileyebilmektedir.
Bu enfeksiyon, vajinalı bireylerde daha sık görülmektedir. Bunun nedeni ise idrar yollarının daha kısa olmasıdır. Bu durum, mikropların mesaneye daha kolay ulaşmasına olanak tanır. Üriner sistem enfeksiyonları, diğer adıyla idrar yolu enfeksiyonları, idrar yolunun farklı bölgelerinde meydana gelebilmektedir. Bu enfeksiyonlar, böbreklerden üreterlere, mesaneden idrar yoluna kadar çeşitli bölgelerde olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri enfeksiyonun nerede olduğuna göre değişiklik gösterebilir.
Bazen, dışarıdan gelen bakteriler idrar yoluna girebilir ve enfeksiyona neden olabilir. Bu enfeksiyonlar, üretrayı (idrarın mesaneden dışarıya yönlendirilmesini sağlayan tüp), böbrekleri veya mesaneyi etkileyebilir. İdrar yolu enfeksiyonları arasında en sık görülenlerden biri, mesanenin enfekte olduğu sistit hastalığıdır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri arasında yaygın şekilde ağrı ve idrarda yanma görülmektedir. Bununla birlikte, idrar yolu enfeksiyonu belirtileri, başka türlü de görülebilir. Nadir durumlarda ise bu rahatsızlık çok ilerlemediyse hiçbir belirti de vermeyebilir. İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri sıklıkla şu şekildedir:
- İdrar yaparken ya da sonrasında ağrı ya da yanma hissi
- Sık sık idrara çıkma ihtiyacı, kimi zamanlarda acil idrar çıkma hissi
- Ateş
- Yorgunluk ve halsizlik
- İdrarda kan
- Bulanık ve kötü kokulu idrar
- Pelvik (alt karın bölgesi) ağrısı, kramplar
- Sırtın alt arka kısmında ya da yan tarafta ağrı
- Bulantı ve/veya kusma
- Sürekli olarak idrara sıkışık hissetme, ancak az miktarda idrar yapabilme ya da damla damla şeklinde idrar yapma
Yukarıda yer alan idrar yolu enfeksiyonu belirtileri, hastalığın durumuna göre değişebilir. Alt idrar yollarındaki enfeksiyonun belirtileri daha hafif olabilirken, üst idrar yollarındaki iltihap belirtileri çok da şiddetli olabilmektedir. Alt idrar yolu enfeksiyonları, tedavi edilmediğinde üst idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonları, özellikle vajinaya sahip bireylerde sıkça görülen hastalıklar arasında yer alır ve bu nedenle kişiler, yaşamları boyunca birden fazla kez idrar yolu enfeksiyonu geçirebilirler.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?
Sanılanın aksine normal şartlarda idrar sterildir; içinde herhangi bir bakteri, virüs veya mantar bulunmamaktadır. İdrar yolu enfeksiyonları genellikle sindirim sisteminde doğal olarak bulunan bakterilerden, özellikle koli basili (Escherichia coli) adlı bakteriden kaynaklanır. Bu mikroplar, sindirim sisteminden idrar yoluna girip çoğalmaya başladığında enfeksiyon meydana gelir. Buna ek olarak, klamidya ,gonore, herpes, ve mikoplazma gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonu için sıklıkla kullanılan tanı yöntemi, idrar tahlili yapmaktır. Bununla birlikte enfeksiyona neden olan bakteri ya da mantar her ne ise bunu teşhis etmek için idrar kültürü de istenebilmektedir. Üst idrar yolu enfeksiyonları için ise sistoskopi, böbrek ve mesane için ultrason, bilgisayarlı tomografi gibi teşhis yöntemleri de kullanılmaktadır.
Bu hastalığın tedavisi için hekimler, genel olarak antibiyotik tedavisi uygulamaktadır. Enfeksiyona neden olan bakteri türüne ya da hastalığınızın durumuna göre hekimin vereceği antibiyotik türü değişecektir.
İdrar yolu enfeksiyonunu önlemek ya da hastalığın hızlı bir şekilde atlatılmasına yardımcı olmak için aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz:
- Bol miktarda su içmeye özen gösterin. Su, vücudunuzdan bakteri ve virüsleri atmanıza yardımcı olur.
- İdrarınızı tutmayın. İdrara çıkmak, mesane ve idrar yollarını temizlemektedir. Tutulan idrarda ise bakteri üremesi kolaylaşır.
- Tuvalet sonrası temizliğinize dikkat edin. Temizliğinizi önden arkaya doğru yaparak, bakterilerin ön tarafa bulaşmasını engelleyebilirsiniz.
- Pamuklu ve sıkı olmayan iç çamaşırları kullanın.
- Ped kullanmanız gerektiğinde sık değiştirin.
Siz de idrar yolu enfeksiyonu belirtileri taşıyorsanız ve bu tür şikayetleriniz varsa, en kısa zamanda bir uzmana görünün.