Son yıllarda en sık görülen hastalıkların başında mide rahatsızlıkları geliyor. Mide hastalıklarının içerisinde en sık görüleni ise mide reflüsü. Neredeyse her 20 kişiden 3’ünde mide reflüsü bir şikayet olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte, boğaz reflüsünün görülme sıklığı da toplumun yüzde 30’unda görülebiliyor. Peki sıkça görülen reflünün belirtileri neler?
Reflü hastalığı, içinde asit, safra ve mukus bulunan mide sıvıların yemek borusu ya da ağıza doğru geriye doğru hareket etmesi durumu olarak tanımlanıyor. Bu durum, genellikle ağıza kadar ulaşan acı bir tat ve yiyecek hissi ile kendini göstermekte. Atipik reflü ise, yemek borusunun iç kısmında gelişen ödem sonucu boğazda bir yumru hissi oluşturabiliyor.
Reflüye Neden Olan Faktörler?
Reflü, bir dizi etmene bağlı olarak ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Yemek borusundaki fazla mide asidi, genellikle bu sorunun tetikleyicisi olarak bilinir. Mide asidinin uzun süre boyunca yemek borusunda bulunması, mide üzerinde ve yemek borusunda zararlı etkilere neden olmaktadır.
Reflüye neden olan temel faktörler arasında bozulmuş yemek borusu ve mide hareketleri, artmış karın içi basıncı (obezite), midede asit düzenleme sistemlerinin bozulması, uygun olmayan fiziksel aktiviteler, bazı ilaçlar, hormonlar, yağlı yiyecekler, sigara dumanı, mide fıtığı ve genetik etmenler bulunmaktadır.
Reflü sorunuyla karşılaşan bireylerde genellikle mide yanması şikayetleri de görülür. Ayrıca, aşırı alkol tüketimi de reflüye neden olabilen faktörlerden biridir. Alkolün mide çeperine zarar vermesi nedeni ile reflü sorununu tetiklenmektedir.
Reflünün Belirtileri Neler?
Reflü hastalığı, tipik ve atipik semptomlar olmak üzere iki ana kategoride incelenmektedir. Tipik reflü belirtileri arasında en sık rastlananlar şunlardır:
- midede yanma,
- mide ekşimesi,
- ağızda acı bir tat hissi,
- göğüste ağrı
- yemeklerin ağıza gelmesi
Atipik reflü belirtileri genellikle kulak burun boğaz hastalıklarıyla karıştırılabilir. Bu kapsamda sık görülen belirtiler şunlar olabilir:
- sinüzit,
- kuru öksürük,
- ağız kokusu,
- seste kısılma
- asit yukarı kaçması sonucu diş çürümesi
Reflü hastalığı, genellikle göğüs ağrısına neden olduğu için kalp veya göğüs hastalıklarıyla karıştırılmaktadır. Diğer yandan reflü tedavi edilmezse birçok hastalığa da yol açabilir. Kronik farenjitin en yaygın nedenlerinden biri reflü hastalığıdır. Aynı şekilde, mideden yukarı doğru sıvıların soluk borusuna kaçması ve akciğerlere karışması, uzun vadede akciğer hastalıklarına ve astım gelişimine sebep olabilir.
Reflüsü Olanlar Bunlara Dikkat Etmeli
Reflü şikayetlerini azaltmak ya da reflü olmamak için birkaç noktaya dikkat etmek gerekir. Bu önemli noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Uzun süre aç kalmamak
- Yemekleri iyi çiğnemek
- Az miktarlarda ve sık sık yemek
- Sıvı alımını yemeklerle birlikte değil, yemek yemeden yaklaşık yarım saat önce ya da sonra yapmak
- Son öğünü gece yatmadan en az iki saat önce bitirmek ve tok karnına yatmamak
- Yatak başının yükseltilmesi, yastığın 10-15 cm yüksekliğinde olması
- Bel ve karın bölgesini sıkmayan rahat kıyafetler giymek, mideyi sıkan kemerler ve dar kıyafetlerden kaçınmak
- Vücut ağırlığını ideal seviyede tutmak,
- Stresten uzak durmak
Tüm bunlarla birlikte elbette tüketilen besinlere dikkat etmek de reflüden korunmak için oldukça önemli. Özellikle reflüsü olan kişilerin aşağıda sayılanlardan uzak durması gerekiyor:
- Fazla çay ve kahve tüketimi
- Alkol tüketimi
- Sigara
- Turunçgiller
- Baharatlar
- Acı biber
- Kızartmalar
- Yağlı Yiyecekler
- İşlenmiş gıdalar
- Gazlı içecekler
- Çikolata
- Çiğ sebze
- Süt
- Stres
Reflüye İyi Gelen Gıdalar
Midedeki salgıların ve asidin düzenlenmesi noktasında olumlu etkisi olan bazı yiyecekler, reflüye iyi gelebilmektedir. Bu yiyecekleri tüketerek reflünün neden olduğu rahatsızlıkları hafifletebilirsiniz:
- Yulaf: Sindirimi kolay olan ve reflüye iyi gelen besinlerden biridir. Sabah kahvaltısında tercih ederek reflü belirtilerini azaltmanız mümkün.
- Kereviz: Mide dostu ve besleyici bir sebzedir. Akşam öğünlerinde tercih edilerek reflü şikayetleri azaltılabilir.
- Lahana: İçeriğinde bulunan C vitamini ile midede kolay sindirilir. Öğünlerde lahana tercih edilebilir.
- Muz: Potasyum açısından zengin olup, mide asidini dengeler. Reflü rahatsızlığını azaltmak için muz tüketilebilir.
- Brokoli: Besin değeri yüksek olan bir sebzedir ve reflü şikayetlerini azaltmada yardımcı olur. Brokoli, mide yanması şikayetlerini hafifletebilir.
- Haşlanmış patates: Kolay sindirilebilen ve sindirim sistemi sağlığına faydalı bir besindir. Haşlanmış patates, düşük yağ içeriği ile reflü hastalığı için önerilen bir seçenektir.
- Şeftali: lif bakımından zengin bir meyvedir ve lifli gıdaların reflü rahatsızlığına iyi geldiği bilinmektedir.
Reflü belirtileriniz bulunuyorsa ve bu konuda şikayetleriniz varsa, mutlaka uzman bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz.