1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Asperger Sendromu Nedir? Asperger Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Asperger Sendromu Nedir? Asperger Sendromu Belirtileri Nelerdir?

featured
Asperger sendromu belirtileri
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Asperger sendromu, sağlık otoriteleri tarafından otistik spektrum bozukluğu (OSB) adı verilen geniş bir tanı yelpazesinin bir parçası olarak kabul edilmektedir. Bu sendrom yüksek işlevli otizm türlerinden biridir. Asperger sendromu belirtileri, genellikle sosyal etkileşim ve iletişimde zorluk yaşayarak kendini göstermektedir. Bu bireyler genellikle belirli ilgi alanlarına odaklanma eğilimindedir ve katı rutinlere bağlılık gösterirler. Bu kişilerin tekrarlayan davranışlar sergilemeleri beklenmektedir.

Asperger sendromu geçmişte diğer otistik spektrum bozukluklarından ayrı tanımlanmıştır, çünkü Aspergerli bireylerin dil ve zeka yeteneklerinin ortalama veya ortalamanın üzerinde olduğu gözlemlenmiştir.

Asperger Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Asperger Sendromu Nedir? Asperger Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Asperger sendromu belirtileri

Asperger sendromun belirtileri, diğer otistik spektrum bozukluklarının semptomlarına benzerlik gösterse de genellikle daha hafif seyreder ve günlük yaşamda aktif olmaya engel teşkil etmez. Asperger sendromu belirtileri arasında şunlar bulunabilir:

  • Arkadaşlık kurma konusunda ve bu arkadaşlıkları sürdürmede zorluklar yaşama
  • Empati kuramama
  • Belirli konulara takıntılı ilgi gösterme
  • Düzensiz konuşma ve akıcı konuşamama ya da konuşmayı kendi ilgi alanına çekme
  • Diğer kişinin konuştuğu konuya odaklanamama,
  • Tekrarlanan motor davranışlar, (el çırpma, uzuv sallama gibi)
  • Göz teması ile ilgili farklılıklar
  • İronik kullanımlarla ilgili güçlük çekme
  • Normlara uyamama,
  • Rutine çok bağlı olma
  • Motor becerilerde zorlanma, ses tonunu ayarlamada güçlük
  • Uyarıcılara karşı hassasiyet (ses, görüntü, koku, tat veya dokunma gibi)
  • Sosyal etkileşime ilgi eksikliği,
  • Yüz ifadesinde farklılık, mimik kullanmada eksiklik veya abartılı mimik kullanımı.

Asperger sendromu belirtileri, genellikle bireyin sosyal etkileşimde ve iletişimde zorluklar yaşamasına neden olabilmektedir.

Asperger Sendromu Tedavisi?

Asperger Sendromu Nedir? Asperger Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Asperger sendromu belirtileri

Şu anda Asperger sendromu için spesifik bir tedavi bulunmamakla birlikte, semptomları yönetmeye yardımcı olabilecek çeşitli girişimler ve terapiler bulunmaktadır. Bilimsel olarak kanıtlanmış herhangi bir ilaç veya bitkisel takviye bulunmamaktadır. Ancak bu sendroma bağlı depresyon, sosyal kaygı, ve obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) gibi semptomları yönetmeye yardımcı olmak için bazı tedaviler uygulanabilmektedir.

Otistik spektrum bozukluğu tedavisi, bireyin ihtiyaçlarına özel olarak uyarlanır. İyi bir tedavi planı, bireyin güçlü yönleri üzerine odaklanırken ,zorluk yaşadığı alanlarda gelişimini teşvik etmektedir. Bireyin ilerlemesi sürekli olarak izlenmeli ve tedavi planı gerektiğinde revize edilmelidir. Tedavi genellikle bir ekip yaklaşımı ile yürütülür, bu da birden fazla uzmanın katılımını gerektirebilir.

Özellikle Asperger sendromu için reçetelenmiş özel bir ilaç bulunmamakla birlikte, bazı durumlarda semptomları yönetmeye yardımcı olmak amacıyla çeşitli ilaç türleri kullanılabilir. Bu ilaçlar arasında antidepresanlar, antipsikotikler ve dikkat eksikliği bozukluğu ilaçları bulunabilir. Diğer yandan, bu ilaçların ciddi yan etkilere neden olabileceği unutulmamalı ve kullanımı öncesinde mutlaka bir uzmanla görüşülmelidir.

Terapötik seçenekler arasında, küçük çocuklar için konuşma terapisi ve yetişkinler için bilişsel davranışçı terapi gibi terapiler bulunmaktadır. Aile veya ilişki terapileri, fiziksel terapi, konuşma terapisi ve mesleki terapi gibi terapiler de bireyin yaşam kalitesini iyileştirmek için kullanılabilir. Bu terapiler, bireyin ilişkilerini güçlendirmesine, fiziksel becerilerini geliştirmesine, odaklanmasına ve sosyal becerilerini arttırmasına yardımcı olacaktır.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir